Overføring av ferdigheter fra futsal til fotball for yngre spillere

Postet av Kåre Magne Stennes den 2. Apr 2017

Et forskningsprosjekt støttet av UEFA har sett på hvilke ferdigheter som kan overføres fra futsal til fotball for yngre spillere. I marsutgaven av UEFA direct presenterer magasinet resultatet av ulikheter i pasningsferdigheter mellom yngre futsal og fotballspillere.

Dette prosjektet konkluderer med at futsal er en effektiv form for trening blant yngre spillere for å utvikle raskere teknikk og hurtigere beslutningsevne. Vårt kommende fotballakademi vil bidra til at våre spillere tilegner seg akkurat disse ferdighetene, noe vi gleder oss mye til å både se og erfare når akademiet etter planen starter opp i september 2017.

Sammenlignet med fotball har futsal høyere intensitet i spillet. Med en ball som ikke spretter like mye som i ordinær fotball, får spillere utviklet bedre tekniske ferdigheter og raskere evner til å ta beslutninger. Dette kan overføres til ordinær fotball.

Forskningen ble gjennomført med 48 spillere (24 fotball og 24 futsal) i alderen 13 til 15 år.Spillerne ble testet i 6-a-side kamper som varte 5 minutter hver.

Resultatet av forskningsprosjektet er oppsummert slik:

  1. Sammenligning futsal - fotball:
    De tekniske kravene under kamp var høyere i futsal enn i fotball, fordi det ble spilt flere pasninger pr minutt, med mer press fra motstanderen og med mindre tid til å utføre selve pasningen. Resultatet av dette er at futsal spillere må utføre pasningen raskere, noe som medfører at de må fokusere oppmerksomheten mer på raske beslutninger enn på å kontrollere ballen sammenlignet med fotballspillere.
  2. Overføring av ferdigheter fra futsal til fotball:
    I spillsekvenser var futsalspillere på et høyere teknisk nivå enn fotballspillere. 23 % flere pasninger pr minutt, pasninger ble gjort raskere og mer nøyaktig enn fotballspillere.

Konklusjonen på prosjektet er at futsal har høyere krav til pasninger enn i fotball. En konsekvens av dette er at futsalspillere utvikler bedre tekniske ferdigheter og evnen til å ta hurtige beslutninger på banen.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.